Translate

22 Şubat 2014 Cumartesi

FRP NEDİR? NASIL OYNANIR? NASIL KATILABİLİRİM?

Bu yazıda FRP nin genel işleyişinden bahsedeceğim. Tabi ben sitemizde oynanan FRP nin işleyişi üzerinde duracağım. Zira farklı FRP tarzları mevcut. FantastikEdebiyat.com sitemizin adı altında oynana FRP oyunları genellikle edebi ağırlıklı yapılır. Zar sistemleri ve benimde bilmediğim farklı şekillerde oynananları da vardır. Geniş bilgi edinmek isteyenler araştırabilirler. 

FRP nedir arkadaş?


Öncelikle en temel bilgi olarak FRP nin açılımı söylenir ki bu oyunu biraz olsun bizlere tanıtır. '' FRP '' yani '' Fantastik Role Playing '' güzel Türkçemiz ile de '' Fantastik Rol Yapma Oyunu '' olarak FRP nin açılımı karşımıza çıkar. Oyun içerisine dâhil yazdığınız her yazı Rp olarak adlandırılır. Yani  '' Rol Yapma '' denir uzunca. Hani arkadaşlarınız yanınızda konuşur ya '' Yha hacı şimdi Rp yapıyorum, bitirip geliyorum hemen '' falan. İşte Rp dedikleri şey yazdıkları metinlere denir. Ayrıca FRP yi denetleyen yöneticilerde mevcuttur. Bunlar Orta Dünya' ya '' uzay gemisi '' indirmemizi, bir kılıç darbesi savurunca '' otuz tane Orku '' yere sermemizi ya da Gondor’dan çıkıp '' İstanbul’a '' gitmemizi engellerler. Kısaca oyunu denetlerler ve bizleri o dünyanın kuralları ve geçerli kurgusu içerisinde tutarlar. 
FRP oyunumuz genellikle sitemizde de görüldüğü gibi belirli haritalar üzerinde oynanır. Harry Potter Dünyası ve Orta Dünya bunların en bilindikleridir. Ben konuyu anlatırken, Orta Dünya haritasına göre sizlere örnekler vereceğim. 

FRP nasıl oynanır yha?
Sitemizin uyguladığı sistem hem basit, hem de oldukça zevkli bir uygulamadır. Bu aynı hikâye yazmak gibidir. Siz kendi karakterinizin ne halt yediğini yazarsınız, ama bunu hikâye anlatır gibi yazarsınız. Şimdi size bunu açacağım, o zaman  '' Nasıl hikâye? '' sorunuza cevap bulacaksınız.
FRP oynayabilmek için önce bir dünya gerek. Ahanda Orta Dünyayı önüme koyuyorum. Peki, bu Orta Dünyada kimler yaşıyor? Tabi ki bildiğimiz üzere Elfler, İnsanlar, Cüceler, Orklar, Goblinler, Büyücüler vs. 
Şimdi oyuna öyle hop diyip başlamak imkânsızdır. Çünkü başlayamazsın, hadi gittin Gondor’lu bir savaşçı yaptın kendini. Ne yapacaksın? Heh, bu güzel soru bizlere çok şey açıklayacak. 
FRP oyununa başlamadan önce sevgili yöneticilerimiz bir kurgu hazırlarlar. Bu kurgular genellikle her şeyin bitmiş, yüzük yok edilmiş, işte Aragorn’lar falan gideli yüzyıllar olmuş olan zamanlarda kurgulanır. Kurguların amacı oyuna bir amaç, gaye, olay gibi şeyler katmaktır. Bizler ise bu kurgu dâhilin de karakterlerimizi yaratır, o kurguya göre oyunumuzu oynarız. Böylece Gondor’lu savaşçımız bu kurgu içerisinde yerini almış olur. Kurguya örnek veriyorum şimdi, dikkat! 


Kurgu şöyle olsun basitçe; 
'' Orta Dünya son yüzük savaşından sonra huzura kavuşmuştur. Ancak bu huzuru bozmak isteyen, karanlığı yeniden Orta Dünyada egemen kılmak isteyen gizli güçler vardır. Orta dünyanın kuzeyinde karanlığın tohumları atılıyordur.  Bu güçler gizlice işlerini yürütmektedir. Büyük bir güçle Orta Dünya’nın kadim topraklarına ayak basacakları günü bekliyorlar ve egemen olacakları günün hayaliyle yaşıyorlardır. Bu gizli güçlerin başında Datranul ( Salladım ) adında güçlü bir büyücü bulunmaktadır. Nereden geldiği, kim olduğu, gerçek gücü bilinmemektedir. Ancak adı yavaş yavaş Orta Dünyada duyuluyordur ve masum kalpleri gittikçe korkuyla dolduruyordur '' 
İşte böyle bir kurgu kurgular yöneticiler. Tabi bunun daha ayrıntılısı, daha gelişmişi ve daha fazla olay içeren kurgulardır. Kurgu hazırlanır, yöneticiler yerlerini alır ve start verilir. İnsanlar önce bir kurguyu okur ve iş burada başlamış olur. 


Nasıl Karakter yaratacağım? Bu karakteri oyuna nasıl dâhil edeceğim? 
Güzel bir soru. Gelin bir karakter yaratalım sizinle. 
Öncelikle kurguyu okuduk. Ve karakterimizi seçme zamanı geldi. İster Elf olup zarafetiniz ve gücünüzle bu kurgudaki karanlık güce karşı durun. İsterseniz de Gondor’lu bir savaşçı olup, bu savaşta saf tutun. Ya da bir Hancı olup, hanınızı işletin.  Ben Gondor’lu bir savaşçı olmak istiyorum mesela. 
Hemen önce adımı belirliyorum. Eddric Begrin olsun bu savaşçının adı. Ve ben bu savaşçıyı tanıtmaya başlıyorum. Çünkü sen bir karakter yaratıyorsun ve öz geçmişinden tut, sevdiği şeylere kadar onu bizlere tanıtman gerekiyor. Hemen gidip bir Word dosyası açıyorum ve başlıyorum karakterimi anlatmaya. Ancak abartmamaya dikkat ediyoruz. Bir terminatör olmanız kötü olur. Bu arada karakterinizi yarattıktan sonra, bu metni gidip FRP sitesindeki '' Karakter Kartları '' bölümüne karakterinizin adıyla bir başlık açıp oraya koymalısınız. Bizde oradan gidip bakalım kimsiniz diye. 
''Adı: Eddric BegrinYaş: 25Bağlı olduğu Krallık: GondorMesleği: Asker
Silahları: Kılıç kullanmakta yeteneklidir. Küçüklüğünden bu yana kendini kılıç kullanma konusunda geliştirmiştir. Ayrıca çok iyi bıçak fırlatır. 
Fiziksel görünüşü: Uzun boylu, atletik yapılıdır. Sarı saçları, mavi gözleri ve kısa sarı sakalları vardır. Yakışıklı denilebilir. 
Kişiliği: Sakin bir yapısı vardır. Çabuk sinirlenmez vs.
Öz geçmişi: Babası Mitrow,  Gondor’lu bir komutandır. Oğlunu da kendisi gibi bir asker olarak yetiştirmiş ve Gondor ordusuna onu dâhil etmiştir. Eddric’in annesi, Eddric’i doğurduktan kısa bir sonra ölmüştür. Eddric tek çocuktur. En iyi arkadaşı Erilen’dir.  vs. 
Sevdiği şeyler: Kılıç antrenmanları yapmayı sever. Kızları kesmek ve içki içmekten hoşlanır vs.

Siz bunu daha da uzatıp, karakteriniz hakkında çok daha bilgi verebilirsiniz. Zaten karakter kartı örnekleri mevcut FRP sitemizde. Ona bakarak karakterinizi tanıtabilirsiniz.  Ne kadar inandırıcı ve kaliteli bir karakter olursa, o kadar iyi olur. 
Şimdi karakteri yarattık. Şimdide onu kurguya sokalım ve oyuna başlayalım. Frp sitesinde mekânlar bellidir. Orda Gondor için, Kuyutorman için, Rohan için zaten ayrı yerler mevcuttur. Sen Gondor’lu bir asker olduğun için, o yüzden gidip Gondor’dan başlayacaksın. Hemen açıyoruz Gondor sayfamızı ve içeriye bakıyoruz. İşte Kralın odası, Karargâh vs. başlıklar vardır içeride. Sende Kralın odasına giremeyeceğine göre karargâhtan başla işe. 
Öncelikle unutulmamalıdır ki, her karakter kurguda bir görev yapar. Yani sen Gondor’lu bir askersin diye, karargâhtan çıkmadan aynı yerde yaşadıklarını, yaptıklarını yazacak değilsin. Kral seni özellikle çağırabilir, sana bir görev verebilir. Bildiğiniz gerçek düzen. Şimdi karargâhtayız ve bizi kral çağırsın. Bu arada Kralı oynayan bir üye de var. Onunla anlaşarak aranızda küçük bir kurgu yapabilirsiniz ve oda sizi çağırdığına dair bir rp yapar. Yani siz kendi kendinize kral beni çağırdı diyip kralın yanına gidemezsiniz. Neyse ben bir Rp yapıyorum şimdi bu olayı anlatan.
''''''''Eddric uzun bir kılıç antrenmanından sonra yorgun bir şekilde yere yığılarak dinlenmeye başladı. Kılıcı öylesine sert tutmuştu ki, avuçlarındaki kılıcın izi halen geçmemişti. Matarasından bir yudum su içip gökyüzüne baktı. Yağmur bulutları doğudan yavaş yavaş Gondor’un üzerine geliyordu ve akşama doğru yağmur yağacağı belliydi. 
Eddric bir ses duyarak arkasını döndü. Biri onu çağırıyordu. Ayağa kalkarak ileriye baktığında, gelenin kralın muhafızlarından biri olduğunu gördü. Birden heyecanlanmıştı. Zira kralın muhafızları neden ona sesleniyor du ki? Muhafız ciddi bir şekilde Eddric’in önünde durarak selam verdi. Eddric’de muhafıza selam vererek adamın ağzından ne çıkacağını merakla beklemeye konuldu. Muhafız koşmuş olacaktı ki, nefes nefese kalmıştı ve konuşmaya biraz geç başladı. 
'' Kralımız sizi çağırıyor. Görüşmesi gereken önemli bir konu hakkında sizi çağırmamı istedi ''
'''''''' 
İşte böyle Rp yapılır. Dahası da gelir sonra. Siz karargâhta yazarsınız bunları, sonra karargâhtan çıktığınıza ve kralın odasına gittiğinize dair başka bir Rp yaparsınız ve diğer Rp nizi kralın odasında yazarsınız. Ama hemen öyle direkt gidemezsiniz o odaya. Gerçekte de öyledir, önce bir kapıya gidin çalın falan. Her neyse. Kral sizi içeri alır ve söyleyeceğini söyler.
Bu olay sadece burada kısıtlı değil tabii ki. Kim bilir belki bir savaşa gidiyorsunuzdur, ya da çok önemli bir şeyi korumaktasınızdır ve onu bir yere teslim etmelisiniz. Bunlar hep o kurgu dâhilinde olur. Diğer karakterlerle her zaman etkileşim içinde olduğunuz için, olaylar sadece sizden ibaret değildir. Siz karakterinizin ne yaşadığını anlatırsınız. Anlatıcı sizsinizdir, ama o olayı yaşayan karakterinizdir. Şimdi kim bilir belki Kral Eddric’e çok önemli bir mektup vermiş olabilir ve bunu gizlice bir yere teslim etmelisin. Eğer bu karanlığın eline geçerse çok kötü şeyler olabilir. Eddric’de çıkar yollara düşer. Yollarda Rp lerini yapar. 
Kısaca karakter yaratımı ve karakteri oyuna dâhil edip yazmaya başlama böyledir. Ama şunu sakın unutmayın ki, bu oyunu sadece siz oynamıyorsunuz. Başka karakterlerde var. Onun için her zaman onları takip de olun. Sadece Gondor’da yapılan Rpleri okumayın. Siz orada kendi halinizde işler çevirirken, Karanlık da kendi mekânında işler çevirmektedir. Orta Dünyadan bir haber olmayın, Rpleri okuyun ve bilgilenin. 


Peki istediğimiz karakteri yaratabilir miyiz özgürce?
Elbette. İster bir hancı ol, ister Gondor Kralı, İster Elf Prensi. İstersen de bir gezgin ol ve Orta Dünyayı dolaş. Ama başıboş olmayı kimse istemez, bir gezgin bile bir olaya dâhil olur. Önemli olan karakterini yaşatırken bizlere onu iyi aktara bilmen. Yaşadığı o olayda neler hissettiğini, neler yaptığını yaptığın Rp ye dâhil edebilmelisin. Yani olay sadece '' Gitti, geldi, vurdu, kaçtı '' değildir.
Birde karakter konusunda şu var. Sen direk Rohan kralı olmak istersen olmaz açıkçası. Eğer yeni başlıyorsan, daha küçük bir mevkideki karakterle başlaman yerinde bir karar olur. Ama şu da var, bir general olmak istiyorsan hemen gidip de bir general karakteri yaratamazsın. Önce gidip Gondor Kralı hangi oyuncu ise onunla temasa geçmelisin. Eğer o kabul ederse generali olmanı, o zaman kartını yazmaya başlarsın. 

Savaşlar nasıl oluyor?
Bizim sistemimiz genellikle şöyle. İki taraf karşılaştığında yaptıkları Rp lerin kalitesine ve inandırıcılığını bakılır. Oyun içerisinde ise '' ÖYKÜCÜ '' adında bir kişi vardır ve öykücü tarafsız bir biçimde Rpleri değerlendirir. Kazananı, kaybedeni, ya da beraberliği o belirler. Bunu belirlerken de kendiside kendine has bir anlatım ile yapar bunu. Örnek veriyorum;
'' Eddirc karşısındaki adımı iyice süzdü. Kıllı vücudu, korkunç bir yüzü ve büyük bir kılıcı vardı… Edric aniden adamın üzerine atıldı. Kılıcıyla göğsüne hedef alarak hamlesini yaptı. ''
Diğer adamda şunu yazar buna karşılık. Tabi Rp ler bu kadar kısa olmamalı orası ayrı. 
'' Bilburg ona doğru gelen kılıçtan kaçmak için yana doğru tüm gücüyle zıpladı ''
Şimdi iki savaşçıda Rp lerini yaptılar ve hamlelerini Rp lerinden bizlere yansıttılar. Sıra öykücüdedir. 


'' Eddric’in yaptığı hamle Bilburg’un ani kaçışıyla başo savrulur vs. Hamle sırası Bilburg’dadır ''
Kısaca böyledir. Hamle sırası kime verilmişse, o kişide kaldığı yerden devam edip hamlesini yapar. Ama yeniden söylemekte yarar var, ne kadar inandırıcı, ne kadar kaliteli ve iyi rp yaparsanız Öykücüde ona göre kararını verir. 
Bu çeşit düello tarzı büyük savaşlar içinde geçerlidir. Eğer siz bir orduyu kumanda ediyorsanız, Rp lerinizi de ona göre yapmalısınız. 

Ek Bilgi: 
Oyun Harita üzerinde oynandığı için mekânlar bellidir. Bu yüzden bir yerden bir yere giderken Orta Dünya haritasına göre yolunuzu bulmalısınız. Gondor’dan çıkıp Rohan’a gidiyorsanız haritaya bakın. Nereler var Rohan’a kadar. Eğer yeni iseniz uzun yollara düşmeniz gerekmez. Eğer gerekirse ayrıntılı yardımı Yöneticiden alırsınız zaten. 
İşte Frp dediğimiz şey bu. Çok zevkli, yazarak eğleneceğimiz, eğlenirken o olayı karakterimizle birlikte yaşayacağımız, hatta eğitici denilebilecek bir oyun. Zira sizin yazdığınız Rp ler birleşse, bir roman bile olabilir. 
Sormak istediğiniz başka şeyler varsa yine bu başlık altından sorabilirsiniz. Ayrıca ekleyeyim, bu anlattıklarım Harry Potter içinde geçerlidir. Aynı sistem. Hadi, sizde FRP deneyiminden mahrum kalmayın. Bizlere katılıp kendi karakteriniz ile en büyük maceralara atılın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder