Translate

21 Mart 2014 Cuma

‘Kostümlü İnsanlara Ucube Gözüyle Bakılıyor’- Burcu Aycan İle Cosplay Üzerine



Cosplay çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Burcu Aycan ile bir söyleşi yaptık.
Son dönemlerde cosplay kültürüne büyük bir ilgi var. Cosplay yapanlar arttığı gibi yapmayanlardan da destek ve saygı görmeye başladı. Peki, beklenilen seviyede mi bu ilgi? Hem Burcu’yu tanıyalım hem de kısaca cosplay’in Türkiye’deki durumuyla alakalı fikirlerini okuyalım.
Öncelikle Burcu Aycan kimdir?
- 1988 Ankara doğumluyum. Hacettepe Grafik mezunuyum. Oyun sektöründe çizer olarak çalışmaktayım. Cosplay favori hobim, onun dışında anime – manga ilgi alanım. Şimdiye kadar birçok seri takip ettim, film izledim ve devam etmekteyim.

Cosplay’in sözlük anlamını biliyoruz, biz sizin nezdinizdeki manasını merak ediyoruz?
- Cosplay benim için sevdiğim karakterin ete kemiğe bürünmesidir. En çok değer verdiğim şey ise o karakteri kendinde de canlandırabilmek, görünce “İşte bu o. Olmuş.” dedirtebilmek. Karakteri yaşatmak yani.

Cosplay çalışmalarına nasıl başladınız?
- Fakülteden bir arkadaşın kolumdan tutup beni “Bak böyle bir parti var. Sen de gel.” demesiyle rastgele başladı diyebilirim. O zamana kadar sadece yabancıları internet üzerinden takip ediyordum ve bilmiyordum böyle etkinliklerim ülkemizde de olduğunu.

Cosplay tercihlerini genel manada değerlendirdiğimizde daha çok anime ve mangaları görüyoruz. Neden?
- Aslına bakarsak Cosplay zaten Japonya’dan çıkma bir kültür. Benim ilgi alanım daha çok Japon kültürü. Anime izlemeyi çizgi film izlemekten daha çok tercih ediyorum. Daha derin oluyor konuları. O yüzden beni daha çok etkiliyor ve daha çok takip ediyorum.


Türkiye’de Cosplay


Türkiye’deki cosplay âlemi ne durumda? Ya da böyle bir âlem var denebilir mi?
- Var aslında ama çok fazla yaygın bir kitle olmadığı için herkes birbirini tanıyor ve iç içeler. Bu yüzden arada bir tartışmalar yaşansa da etkinlikler ve partiler düzenleyip takılıyor insanlar

Türkiye’deki cosplay’ciliğin zorlukları nedir?
- Malzemeden ziyade ülkemizdeki genel sıkıntısı “kabul görme”. Ülkemiz insanları alışkın değiller pek. Ucube gözüyle bakabiliyorlar kostümlü insanlara. Yoksa cosplayde malzeme bulma işi senin yaratıcılığına kalmış. Leğenden zırh yapabilmek gibi

En sevdiğiniz, en zorlandığınız ve en beğenmediğiniz cosplay çalışmalarınız hangileri?
- En sevdiğim sorusu çok zor aslında. Hepsini ayrı ayrı seviyorum. (Catwoman, Fiora (League of Legends), Ciel Phantomhive (Kuroshitsuji))
En zorlandığım ise Fiora oldu. Kılıçları, dikilmesi vs..
En beğenmediğim ise Katekyo Hitman Reborn’den Mukuro Crossplay’i. Erkek karakter ne yazık ki çok gitmedi. Adamın bütün cool havasını öldürdüm.


Yapmak istediğiniz ama imkânlar dâhilinde istediğiniz cosplay’i ortaya çıkaramadığınız bir çalışma var mı?
- Var tabii. Mesela Evangelion’dan Asuka’nın Plugsuit’i için çok uğraştım ama uygun kumaşı bulamadığımız için gerçekleştiremedim ama her şekilde o kumaşı bulup, zırhlarla destekleyerek hayata geçireceğim.

Sizin gibi cosplay yapanlar arasında beğendiğiniz yerli ve yabancı isimler istesek?
- Yabancı olarak çok isim var ama ilk aklıma gelen Behindinfinity grubundan Jin. Hatun ne yapsa oluyor neredeyse. Erkek olaraksa ismini bilmediğimiz Alman cosplayer Videros var. Kendisini Deviantart’tan takip ediyoruz.
Türk cosplayer söylemek zor açıkçası ama okuyanlar beni neden söylemedi diye lütfen kırılmasınlar. Bence henüz fenomen denebilecek hiçkimse yok. Bu çok normal çünkü bu hobide ülkemiz çok yeni.
Bayan olarak kısa bir süredir yapıyor olmasına rağmen Ceyda Doğan özellikle League of Legends cosplay’lerinde başarılı bir arkadaşımız. O da zaten benim gibi oyun sektörünün içinde yer alan bir insan. Öyle olması normal diye düşünüyorum. Miray Songün var. Sessiz sedasız bir hatun ama o da mütevazı bir şekilde çok güzel işler çıkartıyor. Melodi Kızılgün’de bu konuda iyiler arasında. Hepsine başarılar diliyorum.
Erkek olarak da gerçekten ciddiye alıp yapan, hatta fazla ciddiye alıp kafayı yedirtecek detaylara takıntılı Ertunç Ertav var. Senelerdir yapıyor zaten bu konuda çok saygı duyuyorum. (Biz portakalda vitaminken onlar cosplay yapıyorlarmış ) Bir tane daha hasta bir cosplayer Enes Güç varmış. Kendisiyle KONTAKT 3′de tanıştım. Witch King cosplayini görmeniz lazım. Demirden falan, bildiğiniz yapmış adam. Onlara da başarılar ve bu azimlerinin devamını diliyorum.

Cosplay Hayranlarına Öneriler


Okurlarımıza bir şeyler söylemek ister misiniz?
- Eğer cosplay yapmamış ve yapmak istiyorsanız size görsel olarak benzeyenden ziyade ruhunuza daha çok hitap eden, sizi kalbinizden vuran karakterlerle başlayın. O zaman daha çok eğleneceksiniz. Bir de kötü eleştirilere lütfen takılmayın. Bu bir hobi neticede bunu unutmayın. Sizi kimse yıldırmasın.

Burcu’nun cosplay ve dijital çalışmalarının birçoğuna http://burcuaycan.deviantart.com‘dan ulaşabilir, kendisinihttps://twitter.com/burcuaycan adresinden takip edebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder